fbpx

Væk barnet fra middagsluren

Der er delte meninger om, hvorvidt det skader et barn at vække det fra sin middagslur og hvor meget barnet skal sove i løbet af dagen.

Nogle mener, at det kan skade barnets humør og overskud i løbet af dagen samt ødelægge dets nattesøvn, hvis barnet vækkes fra middagsluren. Mange pædagoger og forældre har debatteret emnet og der findes utallige meninger og holdninger.

 

Image by Tracy Raver

Vores søvnspecialist, Jan Ovesen mener ikke, at det er hverken skadeligt eller ødelægger nattesøvnen, hvis barnet vækkes i middagsluren. Det kan derimod være det der skal til for at barnet sover bedre om natten. Jan uddyber:

 

For at kunne vurdere, hvor længe et barn skal sove til middag er man nødt til at se på barnets samlede behov for søvn, som afhænger af barnets alder. Barnets søvnbehov skal hovedsagligt indfries om natten plus en eller flere søvnperioder i løbet af dagen.

 

Mange børn falder senere i søvn end forældrene ønsker og er ikke færdige med at sove når de skal op om morgenen. Forældrene må så vække børnene inden de er færdige med at sove. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, men ikke direkte skadeligt. Det resulterer i, at barnet bliver hurtigere træt i løbet af dagen og giver det en større trang til at sove til middag. For at dække det samlede søvnbehov, vil barnets middagssøvn derfor være længere end hvis det fik mulighed for at sove færdig om morgenen.

 

På denne baggrund opstår mange konflikter mellem forældre og pædagoger om de smås middagssøvn. Men det er ikke mere skadeligt at afbryde et barns eftermiddagssøvn end det er at afbryde barnets nattesøvn om morgenen.

Ved at styre tidspunktet for barnets middagssøvn og længden af middagssøvnen, kan man påvirke barnets vågenhedsperiode efter den sidste middagssøvn, således at barnet bliver naturligt træt til et tidspunkt om aftenen. Det kan føre til en tilstrækkelig lang nattesøvn, som naturligt vil være ved afslutningen på det tidspunkt forældrene vil starte dagen. Det kræver naturligvis, at man ser på barnets samlede søvnbehov og tilrettelægger sovetiderne som tilgodeser en god lang nattesøvn og placerer en middagssøvn så den vil fremme nattesøvnen.

Når man skal ændre et barns sovetider, vil det som regel protestere eller i perioder være træt, uoplagt og pirrelig. Men børn er meget lærenemme og kan som regel hurtigt lære de nye sovetider, hvis deres samlede søvnbehov bliver dækket.

Som eksempel skal et barn på 8 mdr. have ca. 14 timers søvn på døgn. Hvis barnet sover 11 timer i løbet af en nat har det kun brug for 3 timers søvn i løbet af dagen. Hvis barnet sover mere end de tre timer i løbet af dagen, kan det være svært at få barnet til at sove om aftenen, og nattesøvnen vil være forkortet.

Derfor er der vigtigt, at sætte sig ind i sit barn søvnbehov og allerede fra en tidlig alder lære barnet at sove godt og udvikle en god søvnhygiejne.

 

Vi har tidligere holdt foredrag om emnet, så hvis din institution kunne være interesseret i at blive klogere på god søvn, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

+45 28 688 886

jov@sovnexperten.dk

Søvnexperten

Søvnexperten