Om Søvn

Hvad er normal søvn?

Søvn er en tilstand med afslappende muskler, lukkede øjne og uden bevidsthed. Søvnen er for hjernen en meget aktiv proces, men anerledes end hvad der sker i vågen tilstand. Slitage og skader repareres og heler mere intensivt under søvn end i den vågne fase.

Under den uforstyrrede søvn flyttes viden fra arbejdshukommelsen til langtidshukommelsen. Ligeledes udvælges hvilke forbindelser mellem de enkelte nerveceller der skal bevares og hvilke der skal afbrydes – altså hvad man husker og hvad man glemmer.

Hvorfor er det så vigtigt at sove godt?

Det er vigtigt, at hjernen er ’fit for fight’, hvilket den kun kan blive når den er udhvilet. Hjernen kan være rimelig på toppen i 8-10 timer (hvis den får et par korte hvil ind imellem). Derefter går det ned ad bakke med præstationerne. Efter 18 timers vågenhed, fungerer hjernen ligeså dårligt som hvis der er 0,5 promille alkohol i blodet. Efter 24-30 timers vågenhed kan det være svært, næsten umuligt at læse en kort tekst korrekt.

Det er vores kognitive funktioner som forringes ved søvnmangel. De kognitive funktioner gør, at vi kan vurdere komplicerede situationer og træffe fornuftige beslutninger hurtigt.

Udvidet omkring søvn

Søvnens betydning

Søvnen har stor betydning for hvordan vi fungerer når vi er vågne.
Alle oplever vi en gang imellem effekten af en dårlig nat. En nat hvor man er blevet forstyrret og har sovet for lidt. Man er sur og tvær, har ingen energi og intet overskud, vil helst passe sig selv og ikke involveres i problemer. Man har svært ved at koncentrere sig og svært ved at huske.
Anderledes opleves det efter en god nat, hvor man vågner veludhvilet om morgenen. Man er glad, er tolerant, har overskud og glæder sig til at gå i gang med dagens opgaver. Har man en kollega som er morgensur og træg, har man overskud til at hjælpe vedkommende.

Det er hjernen som sover. Uden søvn forringes hjernens vågenhedsfunktioner. Efter en god nats søvn kan hjernen fungere optimalt i 10-11- 12 timer. Herefter forlænges reaktionstiden, evnen til at koncentrere sig, evnen til at træffe kvalificerede valg. De kognitive funktioner forringes gradvis.

 

Kognitive funktioner

Hvad er de kognitive funktioner? det er observation og vurdering af vore nærmeste omgivelser og en forudseelse af hvad der kan ske i de næste sekunder. Dernæst et valg. Et valg af hvordan man vil reagere i disse omgivelser.
Det rent basale for ‘ur-mennesket’ var at vurdere de nærmeste omgivelser og tage stilling til 3 ting:

  1. er her sikkert, og hvis ikke skal jeg flygte eller kæmpe. Hvis der er sikkert:
  2. er der noget at spise? og hvis jer er mæt?
  3. er der mulighed for sex? dvs at sprede mine gener

I vore dage, lever de fleste mennesker med disse behov opfyldt, så det er i andre situationer vi bruger vore kognitive funktioner.

I arbejdssituationen: Man får en arbejdsopgave. Man vurdere den, er der ting jeg skal undersøge? før jeg kan beslutte mig for hvordan den skal løses. Er der nogen jeg skal kontakte få at få viden som jeg ikke selv har? og man beslutter sig for hvordan man vil give sig ikast med opgaven og få den løst.

I læringssituationer: man høre et foredrag: hvordan passer emnet ind i det man ved i forvejen, er der noget nyt? er det værd at huske? kan det hjælpe med at besvare nogle spørgsmål.

Spørgsmål?

Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål, eller blot ønsker
at høre, hvordan vi sammen kan sætte fokus på søvn.