fbpx

Søvnapnø koster Danmark mindst 3 milliarder kroner om året. Se her.

Obstruktiv søvnapnø er en alvorlig lidelse, der har store konsekvenser for patientens livskvalitet og som medfører betydelige og direkte og indirekte omkostninger for samfundet, og for den enkelte patient. Det skyldes en række følgesygdomme som forhøjet blodtryk, apopleksi, hjertesygdom, diabetes og nedsat kognitiv funktion. Dette fremgår af en artikel i Sundhedspolitisk tidsskrift, hvor overlæge, professor, dr. med. Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin bliver interviewet om søvnapnø.

”Folk der snorker voldsomt, men især de, der lider af søvnapnø og fedmerelateret åndedrætsbesvær, går oftere til læge, bruger mere medicin, er oftere arbejdsløse og tjener ca. 30 procent mindre end raske mennesker” siger Poul Jennum. ”Den mest brugte behandling af patienter med obstruktiv søvnapnø er CPAP (Continous Positive Airway Pressure), en ansigtsmaske, der holder luftvejene åbne, mens man sover.”

”Man ved at mange patienter har overordentligt svært ved at vænne sig til at bruge masken, nogle giver op, men ifølge Poul Jennum følger man heller ikke op på, om patienten overhovedet bruger sin CPAP. Vi ved , at vedvarende kontroller har betydning for behandlingseffektiviteten, og derfor er det beklageligt, at der er ringe fokus på opfølgning og i særdeleshed på kvaliteten af behandlingen” siger Poul Jennum.

Søvnexperten er fuldstændig enig med Poul Jennum.

I vores udredningsforløb for søvnapnø, indgår rutinemæssigt 3 nætters registrering, fordi der er en vis nat-til-nat variation og for at undgå ’ikke-repræsentative’ nætter, hvor man for eksempel har sovet mere overfladisk end normalt grundet det uvante registreringsudstyr.

Ved CPAP behandlingen får man en grundig og personlig instruktion i brug af maske og apparat. Første kontrol er som regel allerede efter en uge. Efterfølgende kontroller aftales med en til to ugers interval, indtil patienten er tilfreds, tryg og behandlingen er velfungerende. Det opnås hos de fleste efter 2-3 kontrolbesøg, men hos nogle enkelte kan det tage måneder.

Vi tilbyder endvidere at behandlingen følges op med årlige kontroller (og efter behov), hvor kvaliteten af behandlingen drøftes, og hvor eventuelle problemer med masker og andet kan afhjælpes.

Læs hele artiklen i Sundhedspolitisk Tidsskrift her.