fbpx

Man kan dø af at sove for lidt.

Man kan dø af at sove for lidt! 750 dødsfald per i år i Danmark blandt personer med søvnbesvær i forhold til personer uden søvnbesvær.

Kilde: Sygdomsbyrden i Danmark, SST 2016.

Personer med søvnbesvær har højere dødelighed end personer uden søvnbesvær. Overdødeligheden er størst for mænd, og i aldersgruppen 35-64 år blandt både mænd og kvinder.

I et forsøg udført i 1989, forhindrede man 10 forsøgsrotter i at sove (total søvndeprivation). Rotterne døde i løbet af 11 – 32 døgn. Rotterne tabte i vægt på trods af øget fødeindtagelse og de fik sår på skindet. Forsøgsrotterne fik rigeligt at drikke og spise, men udviklede et øget energiforbrug til mere end det dobbelte af det normale og til sidst døde de. (1).

Årsagen til at mennesker med søvnbevær har overdødelighed i forhold til normalsovende, skyldes sandsynligvis snarere øget forekomst af hjertetilfælde blandt mennesker som sover mindre end 7 timer per nat. (2).

1: Everson CA; Bergmann BM; Rechtschaffen A. Sleep deprivation in the rat: III. Total sleep deprivation. Sleep 1989; Feb; 12(1): 13-21.

2: Banks S; Dinges DF. Behavioral and physiological consequences of sleep restriction. J Clin Sleep Med 2007;3(5):519-528.

 

Lær mere på kurset: Søvn og søvnforstyrrelser den 26 oktober i Horsens!