fbpx

Bliv klogere på dine drømme

Af: Annette Aggerbeck, freelancejournalist

Hver nat tilbringer vi tid med at drømme. Men hvorfor drømmer vi, og hvad kan vi bruge vores drømme til? Det har vi spurgt søvnekspert Jan Ovesen og drømmeterapeut Dorte Felholt om.

Nogle gange kan drømme præge vores humør, når vi vågner, og få os til at tænke. Andre gange føler vi slet ikke, at vi har drømt. Men vi drømmer alle sammen – også selvom vi ikke kan huske det, når dagen gryr. Som voksne har vi hver nat 4-6 drømme, der fylder op til 2 timer af vores samlede nattesøvn. Der kan være flere årsager til, at vi ikke kan huske vores drømme. Ifølge søvnekspert Jan Ovesen, der er overlæge i Scansleep A/S, handler det om, at vi er gået ud af drømmefasen og er blevet vækket, mens vi er i en søvnfase, hvor vi sover tungt. Men det kan også handle om, at vi ikke er trænet i at huske vores drømme, eller at vi har for lidt kontakt til vores intuition og den mere åndelige side af os selv, mener drømme- og gestaltterapeut Dorte Felholt.

Allerede 3 måneder før fødslen har søvnforskerne kunnet måle hurtige øjenbevægelser hos fostret – det er nemlig i denne søvnfase, der kaldes REM-søvnen (Rapid Eye Movement), at vi drømmer mest. Under REM-søvnen er hjernebølgerne næsten de samme som i vågen tilstand – det vil sige, at hjernen er lige så aktiv, som når vi er vågne. Selvom vores drømme opleves meget virkelige, fordi vi i REM-søvnen drømmer med alle sanser, er kroppens muskler fuldstændigt afslappede, og vi er ude af stand til at bevæge os.

– Op til fødslen udgør REM 75 procent af den samlede søvn, og ved fødslen sover babyen 16-17 timer i døgnet, heraf halvdelen som REM-søvn. Andelen af REM-søvn falder så op mod voksenalderen, hvor den udgør omkring 25 procent af vores søvn. Læs mere her

 

Er du interesseret i at høre mere om hvordan vi kan hjælpe din virksomhed er du altid velkommen til at tage kontakt til os.

 

+45 29887329

info@sovnexperten.dk